18 syyskuuta 2024

Virkattu kurpitsa

Inspiroiduin kaupassa syysajan sisustushärpäkkeistä, mutta en halunnut kuitenkaan ostaa mitään niistä. Kaivelin kotona sitten lankavalikoimaa ja tuumasin, että jotakin voi tehdä myös itse! Itsetehdyistä esineistä tulee minulle myös kotoisa olo ja samallahan käsityön tekeminen rentouttaaa kivasti. 

Tein pienen kurpitsan. Käytössä minulla oli Hjertegarnin COTTON 100 lanka väreissä oranssi ja ruskea. Koukkuna 3.5mm. Voit toki toteuttaa kurpitsan millä tahansa langalla!

Minun tekemänä kurpitsan koko on n. 10cm halkaisijaltaan.


Tämä on ensimmäinen kurpitsa jonka tein. Tässä oli kerroksia vähemmän ja kurpitsa on melko pieni.

Ohje (kuva valmiista kurpitsasta tekstin lopussa)

Aloita jokainen kerros tekemällä 2kjs, mutta tee samaan kohtaan heti ensimmäinen pylväs. Sulje jokainen kerros tekemällä piilosilmukka ensimmäiseen pylvääseen. Jätä siis ketjusilmukat huomiotta. Näin saat reiättömän pinnan kerrosten vaihtumiskohtiin joka kerrokselle.

1. 12p taikarenkaaseen. (12)

2. 2p jokaiseen silmukkaan. (24)

3. 1p, 2p samaan silmukkaan. (36)

4. 2p, 2p samaan silmukkaan. (48)

5.-8. 1p jokaiseen silmukkaan. (48)

9. 2p, tee kavennus. (36)

Täytä kurpitsaa tässä vaiheessa. Jätin sen aika pehmoiseksi, eli en laittanut paljoa täytettä, jotta langalla saa muodot myöhemmin.

10. 1p, kavennus. (24)

11. Kavennus koko kerroksen ajan. (12)

Katkaise lanka, mutta voit jättää tosi pitkän hännän. Hännällä tulisi pystyä tekemään kiristykset kurpitsan reunoihin. Sulje jäljelle jääneet silmukat pujottelemalla lanka silmukoiden etureunasta ja kiristä sitten suppuun.

Mene kurpitsan keskeltä kannasta läpi toiselle puolelle. Vie neula reunasta yli ja kierrä vastakkaiselle puolelle ja mene taas kurpitsan kannasta läpi. Tee samanlainen kiristys vastakkaiselle puolelle. Jatka tätä kunnes olet saanut tarpeeksi kurpitsan taitoksia tehtyä. Päättele loppu häntä tai jätä häntä pitkäksi ja kiinnitä tuleva oksa vielä samalla hännällä!


Kiristä kurpitsalle muotoja häntälangalla

Tee ruskealla langalla 6ks taikarenkaaseen. Tee sitten 1ks jokaiseen silmukkaan 4 kerroksen verran. Katkaise lanka ja kiinnitä kanta kurpitsaan. 


Oksa ja sen kiinnittäminen

Söpö pieni kurpitsa sopii hyvin tuoksukynttilöiden viereen koristeeksi. Syksy voi tulla!


Söpö!

Täydellinen!


Virkkauksen iloa,

Elina