15. toukokuuta 2018

Maatuska

Muutimme hieman järjestystä kotona, ja nyt minulla on yksi ylimääräinen työpöytä ilman tietokonetta. Päätin, että siitä tulee käsityöpöytä, ja kaivoin sille muun muassa ompelukoneen kaapin syövereistä. Ompelukoneen nähdessäni alkoi kovasti kutkuttamaan ajatus siitä, että joskos sitä nyt aivan heti voisi käyttää. No aivan heti en voinut, koska en tiennyt, mitä tehdä. 

Kävin eilen ensimmäistä kertaa uuden naapurustoni kirjastossa ja siellä olikin mainio valikoima käsityökirjoja. Valkkasin sieltä kuusi kirjaa ja lueskelin niitä loppuillan. Tuntui kuitenkin, että valikoimissani kirjoissa on turhan haastavia töitä, ja turhauduin vähäisen.

Tänään aamulla googletin "easy sewing patterns free". Löysin netistä itse asiassa kerralla ja helpommin vaikka kuinka paljon ohjeita, jotka ovat myös ilmaisia ja tulostettavissa. Päätin, että haluan ensin kokeilla ompelua, tehdä siis jonkun aivan hömppäharjoitustyön, jonka avulla saisin tuntumaa koneella ompelemiseen. Viime kerrasta kun on aikaa...

Löysin aivan tosi söpön Maatuska-ohjeen! Tässä linkki ohjeeseen:Maatuska oli ihan huippuhauska tehdä, koska se oli niin helppo!

Huomasin kyllä heti alussa, kuinka amatööri tekee kämmejä: 
1. Leikkasin huivissa käytetyn pääkallokankaan kuviot väärinpäin nuken etupuolelle. En halunnut tuhlata kangasta, joten leikkasin sitten takakappaleen oikein. 

'2. Käytän yleensä nuppineuloina hirmuisen ihania lehtipäisiä nuppineuloja. Tässä työssä ne eivät olleet toimivia, koska ne ovat niin pitkiä. Olin ostanut lidlistä onneksi joskus ompelutarvikepakkauksen, jonka mukana tuli normaalipituisia pieniä nuppineuloja. Käytin niitä loppuajan.

3. Minulla ei ole kunnollista neulatyynyä. Neulat pyörivät vähän väliä jos missä. Koulussa käytettiin todella käteviä magneettisia neulatyynyjä, mutta kylläpä tähän hätään olisi kelvannut mikä tahansa. Pieni optimistinen kaktus, jonka tein joulukuussa, oli nyt neulatyynynä. Se oli vain vähän huono, koska en ole kiinnittänyt sitä vieläkään purkkiin, joten se meinasi lähteä mukaan joka kerta neulan ottamisen mukana. Neulatyyny olkoon seuraava ompelutehtäväni.

4. Kaavojen piirtämisessä oli ongelmia. Erityisen hankalaa se oli kai siksi, että kaavat olivat nyt paksua paperia ja se meni ruttuun neulan mukana, joten se ei pysynyt tasaisena kankaan päällä. Muistin, että kaavan mukaan piti piirtää katkoviivaa, mutta sitten en hutiloidessa piirtänyt sitä esimerkiksi kaikille sivuille. Jouduin asettamaan kaavan uudelleen paikalleen ja piirtämään viivan, jotta leikkaaminen onnistuisi oikein.

5. Silmät ja koristukset kannattaa tehdä kankaaseen ennen kuin sen kiinnittää vastakappaleeseen. Ompelin taka- ja etukappaleen kiinni toisiinsa. Olisin halunnut kirjailla nukelle silmät mutta työstä tuli niin pieni, ettei sormet enää mahtuneet kunnolla kääntymään työn sisällä. Luovutin ja piirsin silmät. Olisin halunnut myös tehdä essuun jotain kivaa koristetta, mutta luovuin siitäkin, sillä pussukkaa oli todella vaikea käännellä.

Olen erittäin tyytyväinen siitä, että otin ensimmäiseksi työksi harjoitustyön. Ensi kerralla tiedän varautua ongelmiin! Tämäkin onnistui mielestäni ihan hyvin. Kyllä se ikkunalaudalle istuskelemaan menee. :)Ainiin muuten! Materiaalit löysin ihan kaikki kaapistani. Olen ostanut niitä jos mistäkin. Maatuskan persuuksiin tikattu hand made lappunen on sen sijaan tilattu Kiinasta. Minulla on niitä kaksi piiiiiitkää nauhaa, mutta tässä käytössä ensimmäista kertaa. Kasvoissa, hiuksissa ja essussa käytin huopaa, koska se ei lähde purkautumaan reunoista samalla tavalla kuin puuvillakangas.

- Elina -


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti