2. marraskuuta 2020

Käsitöiden hinnoittelu

Olen pohdiskellut viime aikoina paljon virkkaustöiden hinnoittelua, sillä olen perustamassa yritystä käsitöiden ympärille. Käsityöt ammattina on ollut unelmani jo pitkään ja tänä vuonna pääsin vihdoin lähtemään kohti unelmaani. Vaikka yrittäjän tie on pitkä ja kivinen, on minulle elämässä kaikista tärkeintä olla onnellinen joka päivä ja haluan viettää myös työaikana lempihommieni parissa, joten sitä minä lähdin myös tavoittelemaan. :) 



Olen tutkinut kymmeniä englanninkielisiä videoita, kuunnellut podcasteja ja lukenut blogipostauksia viime aikoina tästä asiasta. Kolme keinoa käsitöiden hinnoittelussa toistui useammassa paikassa. Jaan tutkimustulokseni tässä nyt sinulle: 

TAPA 1:

Materiaalien kustannus x 3

3x materiaalit

= myyntihinta (+ verot)

poistetaan todelliset materiaalikulut

= todellinen voitto


Materiaalikulut kerrotaan olevan yleisin tapa hinnoitella tuotteet ja se on harrastelijoilla useimmin käytössä. Ongelmana on, että tässä metodissa ei oteta huomioon tuotteen tekemiseen menevää aikaa ollenkaan, jolloin itse työnteon arvo jää huomioimatta - olit sitten tehnyt peittoa seitsemän päivää tai vain pientä amigurumia 4 tuntia. 

esim. Amigurumi:

(kesto: 4-6h)

materiaalit: 3 kerää puuvillalankaa eri väreissä 4e/kerä -> 12e

12e x 3 = 36e (<- tämä olisi siis tuotteen hinta)

Poistetaanpa vielä oikeat materiaalikulut, jotta saadaan sinulle käteen jäävä osuus:

36e - 12e = 24e

6 tunnin työstä aika heikko korvaus, vai mitä? Harrastuksena menettelee, mutta työksi tekevälle tämä hinnoittelu on aika huono.


TAPA 2: 

Työtuntien mukaan, 10€/h:

työnteon kesto x tuntipalkka

= myyntihinta (+ verot)

poistetaan hinnasta materiaalikulut

= todellinen voitto


Tuntihinta on jokaisen itse määriteltävissä mutta sitä ei kannata laittaa kovin alle minimipalkaksi, ethän tekisi muita töitäkään alle minimipalkan. :)

esim. Amigurumi:

(materiaalit 12e)

kesto: 4-6h

tuntipalkkasi: 10e/h

4/6 x 10e = 40-60e (<- tämä olisi siis hinta asiakkaalle)

Tekijälle käteen jäävä osuus:

4h työ: 40e - 12e = 28e

6h työ: 60e - 12e = 48e

Ongelmana tuntihinnoittelussa on käsityön valmistusaika - isomman työn tekemiseen (esim. peitto) voi mennä pitkäkin aika, jolloin hinnasta tulee niin valtava, ettei sitä pysty edes pyytää.


TAPA 3:

Materiaalit ja 10€/h:

materiaalikustannukset + työaika x 10e = tukkuhinta 

tukkuhinta x 2 = myyntihinta (+ verot)


esim. Amigurumi:

materiaalit: kolme kerää puuvillalankaa = 12e

tekemiseen menevä aika 6h = 60e

12e + 60e = 72e (tämä on tukkuhinta)

72e x 2 = 144e (myyntihinta)


Tässä tavassa otetaan huomioon materiaalit ja työaika, joten ns. oikeus tapahtuu. :) Kuitenkaan kaikkia käsitöitä ei tälläkään keinolla voi suoraan hinnoitella, sillä hinnoista tulee joissain tilanteissa niin tähtitieteelliset, että kysyntää ei taatusti olisi... Esimerkiksi jo 15cm korkean amigurumin myyntihinta 144e on jo niin korkea, ettei kysyntää välttämättä olisi. Tähän tietysti voi vaikuttaa brändäys ja esimerkiksi tuotteen käyttötarkoitus. Kuitenkaan tämän laskelman pohjalta en taatusti laittaisi hinnaksi ainakaan vain 20 euroa.

Pieniä töitä tehdessä kannattaa silti aina käyttää kolmatta vaihtoehtoa, sillä tukkuhinnan ja myyntihinnan väliin jäävä osio on hyvä väli, josta voit itse määritellä hinnan tekemällesi tuotteelle. Silloin saat joka tapauksessa aina vähintään sen verran, mitä olet siitä oikeastikin ansainnut. Sen lisäksi kannattaa tutkia muiden myyjien asettamia hintoja, mikäli se on mahdollista. Toki silloin kannattaa olla kriittinen, sillä moni tekee käsitöitä vain harrastukseksi, jolloin korvaus tehdystä työstä ei myyjälle ole niin välttämätön. :) 


Verotuksesta:

Suomessa kaikista tavaroista ja palveluista maksetaan veroja ja ne tulee lisätä aina tuotteen myyntihintaan. Käsitöiden veroprosentti on 24%, koska ne ovat tuotteita, kun taas esimerkiksi kurssit kuuluvat palveluihin ja palveluiden veroprosentti on 12%. (Huom. tarkista aina voimassaolevat verot verottajan sivuilta, älä luota tähän tekstiin). 

Esimerkiksi 100e maksavan tuotteen kohdalla vero on 24e, joka tulee lisätä vielä myyntihintaan, eli tuotetta myytäisiin vaikka verkkokaupassa hintaan 124e. Verotuksella ei ole tarkoitus nykiä omaa arvoa yhtään alaspäin eli älä ihmeessä sisällytä sitä näihin aiemmin laskettuihin myyntihintoihin vaan lisää se aina laskemaasi myyntihintaan. Verot ovat vain pakollisia maksuja, joita Suomessa tulee välittää kaikesta myynnistä. Lue lisää verovelvollisuudesta esimerkiksi verottajan omilta sivuilta.


Toivottavasti tästä pohdiskelusta on sinulle apua! Muistetaan pitää lippu korkealla ja arvottaa arvokas työmme oikein! ♥

- Elina

2 kommenttia:

  1. Todella mielenkiintoista lukea hinnoitteluista ja muista. Minä olen miettinyt, että alkaisin hyödyntämään laskutuspalvelua omien tuotteiden myynnissä. Eli käytännössä alkaisin kevytyrittäjäksi. Nämä pohdiskelut ovat aina mukavaa luettavaa. Kiitokset! https://www.uuras.fi/laskutuspalvelu

    VastaaPoista
  2. Minun tyttäreni etsii edullista laskutuspalvelua kevytyrittäjälle. Hän nimittäin myös tekee käsitöitä, ja tahtoo niitä alkaa myymään. Mukava sivutulon lähde tuo varmasti. Hienoja käsitöitä, oli mukava myös lukea pohdintojasi liittyen hinnoitteluun. https://finjob.fi/tutustu-kevytyrittajyyteen/mika-on-kevytyrittajan-laskutuspalvelu

    VastaaPoista