9. marraskuuta 2023

Terhokamu / Virkattu tammenterho

Mietin syksyllä, mitä syksyaiheisia käsitöitä voisin tehdä. Syksyyn kuuluvat ruskan lehdet, sadonkorjuun antimet sekä metsän eläimet ja marjat. Lisäksi kylmä, märkä, pimeä ja hiekka... Mietin, miten saisin lempeyttä synkkään, märkään ja ankeaan syksyyn. Törmäsin Pinterestissä positivity potato -ilmiöön, jossa ihmiset olivat virkanneet söpöjä perunahahmoja, joilla oli sylissä kyltti "sinä pystyt siihen, uskon sinuun" ja perunalla on myös lempeä hymy. Siitä nappasin idean Terhokamuun, jolla on lempeä hymy ja joka ei kuitenkaan sano mitään vaan tsemppaa pelkällä hymyllä. Joskus me tarvitsemme pelkkää lempeää läsnäoloa. 
Tähän tammenterhoon löydät tubesta myös video-ohjeen. 

Tässä vielä kirjallinen ohje. Voit myös ostaa ohjeen tulostettavana helppolukuisena ohjeena verkkokaupastani. Maksullisessa versiossa on ohje myös pehmolankaiseen terhoon. Pehmolanka käyttäytyy hieman eri tavalla kuin villalanka, niin se pitää myös tehdä hieman eri ohjeella, jotta saa yhtä söpön lopputuloksen. :) 


Hattu aloitetaan tummanruskealla langalla.

6 ks taikarenkaaseen. 
2 ks jokaiseen silmukkaan.
1ks, 2 ks samaan silmukkaan.
2ks, 2ks samaan silmukkaan. 
3ks, 2ks samaan silmukkaan. 
1ks jokaiseen silmukkaan seuraavan kahden kerroksen ajan.
Jätä pitkä häntä kiinnittämistä varten. Katkaise lanka.

Tee vielä samalla tummanruskealla värillä terhon kanta. Virkkaa 4kjs. Tee 1ks toiseen silmukkaan koukusta laskien ja tee 1 ks molempiin jäljellä oleviinn kahteen ketjusilmukkaan. Katkaise lanka mutta jätä tarpeeksi häntää että saat kiinnitettua sen hattuun.

Terho aloitetaan vaalean ruskealla langalla. 

6 ks taikarenkaaseen.
1 ks jokaiseen silmukkaan.
2 ks jokaiseen silmukkaan.
1 ks, 2 ks samaan silmukkaan.
2 ks, 2 ks samaan silmukkaan.
1 ks jokaiseen silmukkaan. Toista tätä viimeistä yhteensä 6 kerrosta.
Katkaise lanka ja päättele se.

Kiinnitä kanta hattuun pujottamalla kannan hännät hatun keskikohdastä neulan avulla läpi. Päättele langat. 

Laitoin turvasilmät hahmoon sopivalle kohtaa siten, että täytin terhon ensin vanulla ja laitoin hatun, jonka jälkeen painoin turvasilmät pinnan läpi terhoon. Tyhjensin sitten sen vielä täytteestä ja kiinnitin silmät kunnolla. 

Kiinnitä hattu kiinni terhoon hatun tummanruskealla hännällä, jotta kiinnitys on mahdollisimman näkymätön. Kirjaile vielä terholle suu. :) Valmis!

Terhoista voisi tehdä myös avaimenperiä, pieniä pussukoita (jos jättää yhden reunan vähän auki), köynnöksen....

Usein virkkausideoita suunnitellessa mietin mihin sen valmiin teoksen käyttäisin. Se on kyllä sekä hyvä, että huono asia. Hyvänä asiana ajattelen sen, että ainakaan kaapit eivät notku käyttämättä jätettyjä vaatteita tai öttimönkiäisiä. Toki nehän voisi lahjoittaa tai napata lahjapakettiin synttäreiden tai joulun tullen, mutta useimmiten mietin joululahjat ja muutkin lahjat vastaanottajan tarpeen mukaan tarkkaan.  Joskus jätän idean toteuttamatta juuri ihan vaan siitä syystä, että en tiedä miksi sen toteuttaisin, mihin sen käyttäisin. Haluaisin silti tästä tekemistä hidastavasta ajatusmallista pois. Mummu neuloo villasukkia ja virkkaa peittoja tehokkaalla päivätahdilla vaikka ei hänelläkään välittömästi niille vastaanottajaa ole. Miten minäkin voisin tehdä niin? Onko sinulla tällaisia ajatuksia käsitöiden tekemisen kanssa koskaan? Miten olet päässyt siitä eteenpäin?

Elina


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti